Van manuscript naar boek

Je bent een heel eind op weg met het schrijven van je verhaal. Een hele stap! Maar heb je ook al aan het vervolg gedacht? Want nu je verhaal (bijna) af is, wil je vast ook dat het gelezen wordt.

Misschien denk jij ‘als een uitgever mijn verhaal niet wil uitgeven, dan gaat het de prullenbak in!’

Of twijfel je ‘er zijn zoveel bedrijven die me willen helpen bij uitgeven, hoe kies ik de beste?’

Of herken jij je in de gedachte ‘een boek zelfuitgeven is vast heel ingewikkeld, daar begin ik niet aan!’

Schrijf je dan in voor het programma Van manuscript naar boek! Ik heb het hele proces van hoe je van een afgerond manuscript tot dat prachtige boek komt voor je verdeeld in losse stappen. Les voor les, opdracht voor opdracht bepaal je zo hoe jij jouw droom van een uitgegeven boek waar gaat maken. Op jouw manier!

De inhoud: wat kun je verwachten?

Ben je bezig met het schrijven van je verhaal en denk je al na over hoe je jouw boek bij lezers moet krijgen? Of heb je al de nodige informatie opgezocht over de mogelijkheden om je boek uit te geven en weet je niet hoe nu verder? In Van manuscript naar boek gids ik je stap voor stap door uitgeefland. Van bepalen wat jouw uitgeefdoel is tot de keuze voor de manier van uitgeven die daarbij past.

Het programma Van manuscript naar boek bestaat uit twee modulen:

1. Bepaal je uitgeefdoel.

‘Een doel zonder plan is slechts een wens’ – dat geldt voor het schrijven van je verhaal, maar zeker ook voor het vervolg: het uitgeven ervan. Als je jouw uitgeefdoel gaat formuleren, is het belangrijk om de lat niet te hoog te leggen, maar zeker ook niet te laag. In het eerste geval komt er nooit een moment waarop je denkt ‘de bubbels mogen open! Ik ben blij en trots op wat ik heb bereikt!’ en in het tweede geval komt dat moment zo snel dat je denkt ‘was dit het nou. Heb ik hier al die moeite voor gedaan?’ In deze module ga je voor jezelf op zoek waar jouw lat ligt. In andere woorden: je gaat jouw uitgeefdoel bepalen.
Je brengt in kaart:

hoe het staat met jouw potentiële lezers

de hoeveelheid tijd die je nodig én beschikbaar hebt

hoeveel financiële ruimte je hebt.

Aan het einde deze module heb je een uitgeefdoel dat past bij jouw wensen en ben je klaar om keuzes te gaan maken in jouw uitgeefproces.

2. Manieren van uitgeven

Hoe maak je van die stapel papier of van jouw Word- of Scrivener-bestand een boek? In het uitgeeftraject kun je op heel veel manieren van jouw manuscript een boek maken dat jouw lezers kunnen lezen of luisteren. In deze module leer je alles over de verschillende manieren van uitgeven: via een uitgever, een vanity, een uitgeefdienst of zelfuitgeven. Je krijgt inzicht in de kenmerken van deze vier manieren en je koppelt deze kenmerken aan jouw uitgeefdoel. Zo krijg je antwoord op de vraag welke manier van uitgeven het best bij jou past. Want ik zal vast een belangrijk inzicht verklappen: er is geen perfecte manier van uitgeven die bij iedereen past.

Iedere module bestaat uit verschillende lessen met video’s, een werkboek en downloads met aanvullende informatie en voorbeelden. En: je kijkt bij alles steeds naar jouw eigen uitgeefdoel.

Lengte en prijs

Kijk je alles na elkaar en hak je bij iedere keuze direct de knoop door, dan ben je in ongeveer vier uur klaar met het programma. Wil je alles eruit halen wat erin zit en twijfelpunten bespreken, dan ben je langer bezig. In beide gevallen zijn de kosten van dit programma € 69 (inclusief BTW). Je hebt een half jaar toegang tot de online omgeving van Queesten. In die tijd kun je alles steeds opnieuw bekijken en doornemen. De werkboeken kun je downloaden – die blijven dus ook na een half jaar nog beschikbaar.

Voor wie?

Dit programma is de perfecte keuze voor jou als je:

zeker weet dat je jouw manuscript wilt delen met lezers

nog twijfelt tussen zelfuitgeven of een uitgever zoeken

al zeker weet dat je jouw boek zelf gaat uitgeven, maar je nog niet precies weet hoe.

Je manuscript hoeft nog niet af te zijn voor je aan dit programma begint. Veel keuzes kun je al maken voor je klaar bent met schrijven. Dat geeft je ook het voordeel dat je vast kunt nadenken over zaken als marketing, een planning naar je boeklancering of de benodigde financiën.
Twijfel je? Neem vooral contact op!

Na het programma

Na het volgen van het programma Van manuscript naar boek:

heb je jouw uitgeefdoel duidelijk op papier

weet je waar je netwerk je mee kan helpen

ken je de verschillende manieren om je boek uit te geven

kun je vol overtuiging een keuze maken voor een manier van uitgeven die past bij jou en je boek

Heb je na het volgen van het programma extra begeleiding nodig? Dan kun je altijd een vervolg plannen via een routegesprek of een persoonlijk traject.

Garantie

Na afloop van het programma weet jij welke manier van uitgeven bij jou past en weet je welke vervolgstappen er zijn. Maar denk je na het volgen van de eerste module Jouw uitgeefdoel bepalen ‘dit past toch niet bij mij? Dan kun je binnen 14 dagen kosteloos annuleren.

Wie gidst jou naar je uitgeefdoel?

In het online programma Van manuscript naar boek gids ik je stap voor stap door de wereld van uitgeven en zelfuitgeven. In 2020 verscheen mijn eigen boek, Verdwaald in Tirol. In 2022 verscheen de Duitse vertaling, Verloren in Tirol. Als zevenjarig meisje droomde ik al van dat eigen boek. Al dacht ik toen nog dat het bij een uitgever zou verschijnen.

In dit online programma deel ik alle kennis en inzichten met je die ik zelf heb opgedaan tijdens het uitzoeken van alle mogelijkheden om mijn boek uit te geven. Dit vul ik aan met de ervaring van ondernemen, wat ik sinds 2007 doe. Ik werk als zelfstandig onderwijskundige, ontwikkelaar van educatief materiaal en heb een eigen webwinkel gehad. Ook kom ik regelmatig over de vloer bij educatieve uitgevers en heb ik vaak contact met andere ondernemers. Voor de serie ‘In Gesprek’ spreek ik regelmatig met schrijvers en redacteurs. 

Ik kan niet wachten om met jou op pad te gaan!

 

Astrid Habraken